Napjaink

Római katolikus templom
Római katolikus templom

A Települési Arculati Kézikönyv ide kattintva tölthető le

 

Településünkön a 205 lakóépület hat utcát alkot. A lakosságszám mára sajnos valamivel 600 fő alá csökkent. A porták jelentős része az 1970-es évek beépítési szokásaira utal: ebben az időben sok régi ház helyére újat építettek. Rendezettség, szerény módosság jellemzi a község képét.

Zimány infrastrukturálisan jól ellátott. A mai kor igényeinek megfelelő valamennyi közszolgáltatás (pl. vezetékes gáz és szennyvízcsatorna rendszer is) igénybe vehető.

Az önkormányzat művelődési házat, könyvtárt és teleházat is működtet. A település két aktív civil szervezete a Kapostáj SE Sportegyesület és a Zimányi Ifjúsági és Kulturális Egyesület. Sajnos a lakosságszám-csökkenés okán megszűntek a a helyi intézmények. Az óvodások nevelése és az általános iskolások oktatása Kaposvár toponári városrészében történik. Posta még mindig működik helyben, az önkormányzat Magyaratád, Patalom, és Orci Községek Önkormányzataival közösen tart fenn önkormányzati hivatal Magyaratád székhellyel, azonban állandó jellegű kihelyezett ügyfélszolgálat működik az önkormányzat székhelyépületében.

Hosszú idő óta hagyományosan visszatérő rendezvény a faluban az augusztusban tartott „jókúti búcsú”. A község határában lévő, ma már kútfejjel ellátott forrásról azt tartja a néphit, hogy egykor egy vak embert látóvá tett a vize. Ezen a napon tábori misére gyűlnek össze a kútnál a helybeliek, de sokan eljönnek a környéken élők közül is.

2012-ben került felújításra a település katolikus temploma, amely a 19. század végén épült és Zimány település legmeghatározóbb épülete. Az önkormányzat a pályázati lehetőségeket kihasználva folyamatosan újítja fel középületeit, pl. az önkormányzati hivatalt, sportöltözőt.

Vissza
Utolsó módosítás: 2023. 03. 14. 20:38
Fel